Daging Kijang Goreng Kunyit
Bahan-bahannya:
700gm Daging kijang dihiris nipis
6 ulas bawang putih ditumbuk
1 sudu teh garam halus atau secukupnya
1' kunyit hidup ditumbuk
2 biji cili hijau dihiris serong
1 biji bawang besar holland dimayang
1 cawan air @ sacukupnya
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menggoreng
1. Perap daging kijang bersama bawang putih, kunyit, garam & bahan perasa selama 15 minit.
2. Panaskan minyak, masukkan daging kijang, kacau hingga bertukar warna.
3. Masukkan air, tutup dengan tudung periuk ( untuk cepatkan proses daging empuk), biarkan sehingga kering.
- 4. Masukka cili hijau & bawang besar, kacau sehingga bawang layu.
makin jeles la lagi..tgk kt sini tayang daging kijang..dah lama tak makan daging kijang..dulu kt kg selalu jgk makan daging kijang ni..
ReplyDeleteTgh buat resepi yg dibagi... amat menyelerakan..
ReplyDelete