Daging Kijang Goreng Bawang Putih
Bahan-bahannya:
350gm daging kijang dihiris nipis
8 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 biji bawang besar holland dimayang kasar
1/2 sudu teh garam @ secukup rasa
1/2 cawan air @ secukupnya untuk lembutkan daging
1 inci kunyit hidup ditumbuk halus
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menggoreng (anggaran 1 senduk)
Cara Membuatnya:
1. Perap daging dengan garam, bawang putih, kunyit & perasa selama 15 minit.
2. Panaskan minyak, masukkan daging, kacau hingga berubah warna.
3. Masukkan air, tutup dengan tudung periuk, renehkan sehingga kering air & daging empuk.
4. Masukkan hirisan bawang, kacau selama 2 minit & angkat.
5. Hiaskan dengan daun selasih, sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment