Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Friday, January 28, 2011

NASI CARROT BERKISMIS AYAM MADU

Hidangan Nasi Carrot bersama Ayam Madu & sambal halia bawang putih
Nasi Carrot berkismis
Carrot yang telah diparut


NASI CARROT


Bahan untuk nasi:


7 pot sukatan beras (dibasuh & ditoskan)
Air rebusan ayam secukupnya (ayam direbus dengan halia + bawang putih)
1 btg Carrot diparut halus
1 biji bawang besar holland dimayang
3 sudu makan kismis
3 sudu makan marjerin/planta untuk menumis
1 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2 kiub ayam


Cara memasak nasi (guna periuk elektrik):


1. Tumis bawang, bunga lawang, buah pelaga & kulit kayu manis hingga naik bau (tumis atas dapur gas)
2. Masukkan air rebusan ayam dan kiub pati ayam.
3. Masukkan beras, pastikan paras air mencukupi.
4. Masukkan carrot & kismis.
5. Pindahkan periuk kedalam bekas periuk elektrik, tekan suis sehingga masak.
6. Apabila dah masak kacau nasi dengan sudip supaya carrot & kismis serata.
7. Sedia untuk dihidang bersama ayam madu + sup ayam + sambal halia + kicap lemak manis (Jalen/...)


Hiasan


Daun Salad
Hirisan tomato
Hirisan timun




AYAM MADU


Bahan untuk ayam madu:


1 ekor ayam yang telah direbus & ditoskan (direbus dengan halia + bawang putih)
6 sudu makan madu
6 sudu makan kicap lemak manis
1 kiub pati ayam/bahan perasa
2 sudu makan sos tiram
sedikit garam


Cara memasak:


1. Ayam rebus diperap dengan semua bahan-bahan diatas selama 1 jam.
2. Goreng selama 5 minit/ sehingga perang.
3. Sedia untuk dihidang.




SAMBAL HALIA BAWANG PUTIH


Bahan-bahan:
5   biji cili besar merah
10 biji cili padi merah
1   helai daun limau purut
1/2 inci halia
2   ulas bawang putih
1 biji limau kasturi (dibelah dua & dibuang biji)
1 biji tomato (dibelah 6)
3 sudu makan sos cili thai (life)
1 kiub pati ayam/perasa
1 sudu teh garam/ secukup rasa
1 sudu makan gula/ secukup rasa


Cara membuatnya:


1. Kisar semua bahan-bahan diatas sehingga halus
2. Sedia untuk dihidang




SUP AYAM


Bahan-bahan:


2 ekor rangka ayam
3 ulas bawang putih diketuk
3 ulas bawang merah dimayang
1 inci halia diketuk
1 bunjut rempah sup
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh ketumbar dimesin halus
1 sudu teh jintan manis dimesin halus
1 sudu teh jintan putih dimesin halus
1 sudu teh lada hitam dimesin halus
1 keping asam gelugor
Air secukupnya
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit perasa


Hiasan:


bawang goreng
daun bawang
daun sup


Cara memasak:


1. Tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis & bawang merah. Tumis sehingga rempah masak.
3. Masukkan air secukupnya.
4. Masukkan semua bahan-bahan lain selebihnya.
5. Masak sehingga mendidih.
6. Hiaskan dengan bawang goreng, daun sup & daun bawang di atasnya.
7. Sedia untuk dihidang bersama Nasi Carrot Ayam Madu......

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...