Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Sunday, January 30, 2011

KERANG GORENG

Dihidangkan dengan sos thai dipping chicken

Ada kerang yang terbuka menunjukkan sudah masak
Kerang ditutup dengan tudung periuk agar cepat masak



Bahan-bahan:


2 kg kerang
1 biji bawang besar dimayang
5 biji cili padi diketuk
3 helai daun limau purut dicarik
2 batang serai diketuk
3 sudu besar cili boh
garam secukup rasa
garam secukup rasa
sedikit perasa
minyak untuk menumis


Cara memasak:


1. Tumis bawang besar hingga naik bau.
2. Masukkan cili boh, tumis hingga masak
3. Masukkan garam, gula & perasa, kacau hingga sebati.
4. Masukkan kerang, serai, daun limau purut & cili padi, kacau hingga sebati.
5. Tutup dengan tudung periuk selama 15 minit, perlahankan api, biarkan sehingga masak**
6. Sedia untuk dihidang. Sedap dimakan dengan sos cili thai.


**untuk mengetahui kerang telah masak, apabila ada diantara kerang tersebut terbuka dengan sendirinya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...