Tiramisu Ladyfingers Savoiardi
Bahannya:
250gm Cream Cheese
200gm whiping cream
1/2 cawan gula castor
1 sudu teh nescaffe + 1 cawan air suam
1 paket biskut ladyfingers Savoiardi
Hiasan:
Serbuk koko
Coklat bar yang diparut
manik gula-gula bentuk Love
Caranya:
1. Putar cream cheese, whiping cream dan gula sehingga berkrim
2. Bancuh nescaffe dengan secawan air suam
3. Alaskan loyang/ acuan 9'x9' dengan plastik, lebihkan keluar loyang supaya senang nak angkat tiramisu keluar untuk potong.
4. Susun biskut ladyfingers dalam acuan, spray air nescaffe ke atasnya. (Jangan celup coz biskut ni sangat mudah meresap dan jadi sangat lembik)
5. Letak & sapukan cream putar di atas dengan rata. Susun, spray & sapu cream putar lagi menjadi lapisan kedua dan seterusya sehingga habis. Ummi dapat 3 layer.
6. Akhir sekali hiaskan dengan serbuk koko yang diayak diatasnya dan ditambah dengan parutan coklat serta manik gula-gula love, Simpan dalam peti sejuk selama 5 - 6 jam sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment