Kek Butter Marble Gebu
Bahan A:
6 bj telur putih (Gred B) dipukul hingga bertanduk (guna high speed)
Bahan B:
250 gm butter
150 gm gula castor
6 bj telur kuning Gred B
250 gm tepung gandum super fine diayak
1 sudu teh serbuk penaik (diayak bersama tepung gandum)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh ovalet
1/2 cawan susu cair
2 sudu makan serbuk koko
1. Pukul butter dan gula hingga putih
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan dipukul hingga kembang
3. Masukkan esen vanila & ovalet, pukul hingga sebati.
4. Masukkan susu cair pukul hingga sebati
5. Masukkan tepung gandum & serbuk penaik sedikit demi sedikit, putar hingga sebati.
6. Campurkan bahan A ke dalam bahan B, kaup balik guna senduk kayu@ senduk nasi plastik.
7. Bahagi 2 adunan, adunan pertama ditambah dengan serbuk koko, kacau hingga sebati dengan menggunakan senduk kayu. Adunan kedua dibiarkan dengan warna yang asal.
8. Sapu acuan 8'x8' dengan planta, lapik dengan kertas minyak, masukkan adunan pertama & kedua secara berselang seli hingga habis.
9. Bakar selama 45-55 minit dengan suhu 170°C. Cucuk serong dengan lidi satay utk test kek masak atau tidak, jika lidi keluar bersih menunjukkan kek sudah masak, tapi jika lidi keluar basah @ melekit menunjukkan kek belum masak lagi, so tambah masa selama 10 minit hingga masak.
10. Sejukkan kek 5 -10minit, terbalikkan atas redai & sedia untuk dipotong.
No comments:
Post a Comment