Kerang Goreng Kicap
Bahan-bahannya:1kg kerang dibasuh bersih dan ditoskan
1 biji bawang besar dimayang halus
2 batang serai diracik halus
3 ulas bawang putih dicincang
6 keping hirisan halia dimayang halus
1/2 cawan air
2 sudu makan pes cili
Kicap lemak manis secukupnys
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:1. Tumis bawang putih, bawang besar, halia & serai sehingga naik bau dan bawang layu.
2. Masukkan pes cili, kicap, garam, gula dan bahan perasa. Kacau hingga sebati.
3. Masukkan kerang & air. Kacau hingga kuah pekat & kerang terbuka.
4. Angkat, hiaskan dengan hirisan lada merah & daun ketumbar, sedia untuk dinikmati.
No comments:
Post a Comment