Nasi Aroma Pandan Sambal Bilis Maepranom
NASI AROMA PANDAN
Bahan-bahannya:
4 pot beras siam dicuci bersih
2 helai daun pandan disimpul
1 sudu teh garam
1 biji bawang besar dimayang halus
4 keping hirisan halia
Air secukupnya
Cara Memasak:
1. Campurkan semua bahan diatas, masak dengan menggunakan rice cooker seperti biasa.
SAMBAL BILIS
Bahan-bahannya:
3 biji bawang besar dikisar
1 ulas bawang putih dikisar
3 keping hirisan halia dikisar
1 keping asam keping
2 keping hirisan lengkuas dikisar
2 sudu makan pes cili maepranom
1 cawan ikan bilis dibasuh bersih & ditoskan
gula melaka secukupnya
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
sedikit bahan perasa
sedikit air jika perlu (1/4 cawan)
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau dan rempah masak.
2. Masukkan pes cili maeparanom, kacau hingga sebati
3. Masukkan air, garam, gula melaka, asam keping & perasa, kacau hingga sebati.
4. Masukkan ikan bilis, kacau hingga pekat.
5. Angkat, hidangkan bersama nasi aroma pandan bersama bahan sampingan yang lain seperti telur rebus & timun. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment