Udang Goreng Daun Ketumbar
Bahan-bahanya:
15 ekor udang dibuang kulit & dibelah belakang
1/2 biji bawang besar dihiris
1 rumpun daun ketumbar dihiris halus
3 ulas bawang putih dicincang halus
1 sudu teh air perahan limau nipis
3 sudu makan kicap cair
4 biji cili padi dihiris
garam & gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menggoreng (anggaran 4 sudu makan)
Cara Membuatnya:
1. Perap udang dengan daun ketumbar, bawang putih, Jus limau nipis & kicap cair selama 15minit.
2. Panaskan minyak, masukkan perapan udang diatas. Kacau sehingga udang masak (bertukar warna kemerahan.
3. Masukkan hirisan cili padi, bawang besar, tambahkan garam, gula & perasa. Kacau hingga sebati & angkat.
simple & menarik menu ni...sihat
ReplyDelete