Nasi Ayam Tomato |
5 pot Beras (dibasuh & ditoskan)
Air rebusan ayam secukupnya (Rebus ayam+halia+bawang putih+air)
2 biji tomato dipotong dadu
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 kuntum bunga lawang
1 " kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
2 kiub ayam
marjerin untuk menumis
Bahan untuk hiasan
1 biji tomato, diambil kulit & dibentukkan bunga ros/ dihiris nipis bulat
1 biji timun dihiris serong
Bawang goreng
Cara membuatnya:
1. Cairkan marjerin/planta, tumis bawang besar bersama bunga lawang, kulit kayu manis & buah pelaga sehingga naik bau. (diatas dapur gas guna periuk rice cooker)
2. Masukkan tomato, kacau sehingga layu.
3. Masukkan beras, air rebusan ayam secukupnya.
4. Tambahkan 2 kiub ayam/ bahan perasa
5. Tutup api & pindahkan periuk nasi ke dalam rice cooker.
6. Buka suis, tekan cook, biarkan sehingga masak.
7. Sendukkan ke dalam pinggan, hiaskan dengan timun, tomato & bawang goreng.
*Nasi Ayam tomato sedap dimakan bersama dengan: Sup Ayam Tomato, Ayam madu blackpaper, Sambal tomato & Kicap perahan limau nipis.
No comments:
Post a Comment