Siakap Sambal Thai
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan siakap, dikelar, dibuang sisik & digaulkan dengan sedikit garam halus bersama bawang putih tumbuk (ikan dibasuh dengan air asam jawa & tepung gandum, utk hilangkan bau hanyir)
2 biji bawang besar holland dikisar
1 biji bawang besar holland dimayang halus
3 keping hirisan halia dikisar
1/2 sudu teh pes asam jawa (Ummi guna brand adabi)
2 sudu makan udang kering dikisar
1+1/2 sudu makan cili sangai ( pes cili dalam minyak, boleh dibeli yang dah siap, biasanya dalam tin buatan Thailand)
Gula melaka secukupnya
Garam secukupnya.
Sedikit bahan perasa jika suka
Minyak untuk menumis & menggoreng
Cara Membuatnya:
1. Goreng ikan sehingga garing, angkat & toskan minyak.
2. Panaskan minyak, tumis bawang yang telah dimayang hingga kekuningan
3. Masukkan bahan kisar, kacau sehingga bahan tumis masak.
4. Masukkan pes cili, gula melaka, garam, perasa & asam jawa. Kacau hingga pekat dan kering.
5. Angkat, tuangkan ke atas ikan goreng tadi. Hiaskan dengan daun salad, hirisan daun sup & gulungan kulit tomato.
No comments:
Post a Comment