Nasi Goreng Cendawan Bersama Bebola Daging
2 pinggan penuh nasi putih sejuk
1 genggam pegaga gajah dihiris halus (seperti nak buat kerabu)
7 biji bebola daging dibelah 4
2 biji telur
1 biji bawang besar holland dimayang halus
3 ulas bawang putih dicincang
1 sudu makan pes cili dalam minyak
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
minyak untuk menumis
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan bawang besar, tumis hingga kekuningan.
2. Masukkan Pes cili, kacau hingga sebati.
3. Masukkan telur, kacau hingga tidak melekat & hancur.
4. Masukkan bebola daging, kacau hingga masak.
5. Masukkan garam, gula & perasa, kacau hingga sebati,
6. Masukkan Nasi & pegaga. Kacau hingga sebati, kering & tidak melekat.
7. Angkat, sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment