Nasi Goreng Pedas Ikan Masin
Bahan-bahannya:
2 pinggan penuh nasi putih sejuk
3 keping ikan masin tenggiri ditumbuk
1 biji bawang besar holland ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
5 biji cili padi ditumbuk (kalau nak lagi pedas tambah cili)
2 biji telurhirisan kobis secukupnya
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
minyak untuk menumis
Cara Membuatnya:
1. Tumis bahan tumbuk sehingga naik minyak.
2. Masukkan telur, kacau sehingga kering & berketul.
3. Masukkan garam, gula & perasa, kacau hingga sebati.
4. Masukkan nasi & hirisan kobis, kacau hingga sebati, nasi kering & tidak melekat.
5. Angkat, hiaskan dengan timun & daun ketumbar. Sedia untuk dihidang.
sedapnya kak, ada ikan masin..
ReplyDeleteYa Rohah, nak cari ikan masin yg sedap pun susah, balik Terengganu baru jumpa yang fresh....
ReplyDelete