Tumis Air Kailan Bersama Udang
Bahan-bahannya:
200gm kailan dipotong kecil & batangnya dipotong serong serta nipis
15 ekor udang dibuang kepala & ekor
800ml air
1 biji bawang besar dimayang halus
3 ulas bawang putih dicincang halus
1 biji tomato dibelah 10
5 biji cili padi (kalau nak pedas, diketuk@ belah 2)
garam & gula secukupnya
sedikit bahan perasa
minyak untuk menumis (ummi guna minyak zaitun)
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih & bawang besar hingga kekuningan.
2. Masukkan udang, kacau hingga separuh masak.
3. Masukkan air, garam, gula, bahan perasa, kacau hingga sebati, biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan kailan, tomato & cili padi, kacau selama 2 minit & angkat.
5. Hidangkan bersama bawang goreng.
No comments:
Post a Comment