Ayam Puree
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam dipotong dua diperap bersama garam, kunyit & perasa (10-15 minit)
4 biji bawang besar bombay dicincang halus/dikisar
4 ulas bawang putih diketuk
1.5 cm halia diketuk
5 sudu makan tomato puree
1 sudu makan cili boh
garam & gula secukup rasa
sedikit perasa
minyak untuk menumis
Cara Membuatnya:
1. Goreng Ayam hingga masak & ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan bawang besar & halia, kacau hingga bawang layu.
3. Masukkan cili boh, tomato puree, garam, gula & perasa. Kacau hingga sebati & naik minyak.
4. Angkat & tuangkan keatas ayam yang telah digoreng tadi.
5. Hiaskan dengan belahan tomato, daun bawang / daun pasley(daun ketumbar)
6. Sedia untuk dihidang
Salam kak, bila tengok pic ni dah dapat rasa keenakan ayam puree ni..
ReplyDelete