Ikan Talapia Goreng Bersos Limau Mandarin
Bahan-bahannya:
2 ekor ikan talapia dikelar
2 ulas bawang putih
1.5cm kunyit hidup
garam secukupnya
sedikit perasa
minyak untuk menggoreng.
Cara membuatnya:
1. Tumbuk bawang putih bersama dengan garam, kunyit & perasa hingga lumat.
2. Perap ikan dengan bahan tumbuk diatas selama 10-15 minit.
3. Panaskan minyak, goreng ikan sehingga garing & dihidang dalam pinggan.
Bahan Untuk Sos Mandarin.
3 ulas bawang putih dicincang halus
1 biji lada merah dicincang halus (kalau nak pedas tambah cili padi)
3/4 cawan jus limau mandarin
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
sedikit minyak masak untuk menumis-anggaran 3 sudu makan (Ummi guna minyak zaitun lebih berkhasiat)
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan lada merah, kacau sekejap hingga layu.
3. Masukkan jus limau mandarin, garam, gula & perasa, kacau hingga sebati.
4. Angkat & siramkan ke atas ikan goreng tadi.
Bahan hiasan:
Hirisan limau mandarin
Daun kemangi.
No comments:
Post a Comment