Sayur Lemak Jantung Pisang Bersama Terung
Bahan-bahannya:
3 biji terung mini, dibelah 2, dikupas kulit & dipotong serong
4 biji jantung pisang mini, dibelah dua & dicelur dengan air panas hingga lembut
4 cawan santan kelapa
1/2 sudu teh lada hitam
1 biji bawang besar bombay
2 biji lada besar merah/hijau
15-20 ekor ikan bilis
garam & gula secukup rasa
sedikit perasa
Cara Membuatnya:
1. Tumbuk lada hitam bersama ikan bilis, apabila agak hancur masukkan hirisan bawang bombay, tumbuk hingga lumat.
2. Masukkan santan bersama terung, bahan tumbuk diatas bersama garam, gula & perasa. Sentiasa kacau hingga mendidih.
3. Masukkan jantung pisang bersama lada besar, kacau selama 2 minit & angkat.
4. Siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment