Sambal Udang
Bahan-bahannya:
40 ekor udang dibuang, kulit, kepala & ekor
3 biji bawang besar holland dicincang/mayang halus
1cm halia dimayang halus
3 ulas bawang putih dicincang halus
4 sudu makan cili boh
1 keping asam gelugor (asam keping)
gula melaka secukupnya
garam & bahan perasa secukup rasa.
minyak untuk menumis
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar & halia hingga naik bau & layu.
2. Masukkan cili boh, kacau hingga pecah naik minyak.
3. Masukkan gula melaka, garam & perasa, kacau hingga sebati.
4. Masukkan udang, kacau hingga udang masak @ badan udang melengkung seperti bulatan.
5. Angkat, sedia untuk dihidang.
Bahan Hiasan:
Sehelai daun pandan
No comments:
Post a Comment