Ais Krim Malaysia
|
2 liter air (air panas + air masak)
14 sudu gula@ secukupnya
8 sudu makan susu tepung (ummi guna susu tepung Dutch Lady madu)
perwarna /perisa air (ummi guna keladi & jagung)plastik ais krim
Cara membuatnya:
1. Bancuh air panas bersama gula & susu kemudian tambah selebihnya air masak sehingga cukup 2 liter.
2. Bahagi 2, tambahkan perwarna/ perisa yang disukai pada setiap bahagian.
3. Tuangkan bancuhan air tadi ke dalam plastik ais krim mengikut panjang yang dikehendaki.
4. pusing & simpulkan bahagian hujung, buat sampai habis.
5. Simpan didalam freezer hingga beku.
6. Sedia untuk dimakan.
Cara membuatnya:
1. Bancuh air panas bersama gula & susu kemudian tambah selebihnya air masak sehingga cukup 2 liter.
2. Bahagi 2, tambahkan perwarna/ perisa yang disukai pada setiap bahagian.
3. Tuangkan bancuhan air tadi ke dalam plastik ais krim mengikut panjang yang dikehendaki.
4. pusing & simpulkan bahagian hujung, buat sampai habis.
5. Simpan didalam freezer hingga beku.
6. Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment