Roti Sardin Bakar
Beberapa keping roti gardenia (dipotong 2)
Sedikit Marjerin untuk membakar roti
Roti Gardenia Dipotong Dua |
Bahan Untuk Salut:
2 biji telur ayam
1 sudu besar tepung gandum
1/2 teh soda bikarbonat
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Cara membuatnya:
* Campurkan semuanya, bancuh sehingga likat (seperti bancuhan untuk goreng pisang)
Inti Sardin |
1 tin kecil ikan sardin (kuah sardin dibuang, ikannya dihancurkan)
1 biji cili merah besar (dicincang)
1 biji bawang besar (dicincang)
2 sudu besar mayonis
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit perasa
Cara membuatnya:
1. Tumis bawang besar sehingga naik bau/kuning.
2. Masukkan sardin, cili besar, garam, gula & perasa.
3. Kacau sehingga sebati.
4. Tutup api masukkan mayonis.
Roti Sardin Dibakar Atas Fry Pan |
1. Panaskan fry pan, sapukan sedikit marjerin (Guna api yang perlahan).
2. Sapukan inti sardin keatas roti (macam nak buat sandwich)
3. Lipat 2 roti, celupkan kedalam bahan salut.
4. Bakar atas fry pan (macam bakar roti canai.
5. Balikkan apabila kekuningan.
6. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment