Kue Teow Sup Bebola Ikan Shintage
450 gm kue teow dibilas bersih & ditoskan
1 biji bawang besar dicincang halus
4 ulas bawang putih dicincang halus
6 cawan air
50gm tauge
1 rumpun daun bawang
1 rumpun daun sup
2 biji tomato dipotong dadu
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
2 keping tauhu dibelah 4, digoreng & dipotong kecil
15 biji bebola ikan dibelah 2
6 biji cendawan shintage segar dipotong nipis
2 sudu makan sos ikan
1 sudu makan cuka
2 sudu teh cukup rasa maggie@ kiub pati ayam (perasa)
serbuk lada hitam secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya :
1. Tumis bawang putih, bawang merah, bunga lawang & buah pelaga hingga naik bau.
2. Masukkan air, bebola ikan, sos ikan, cuka, garam, gula, perasa, serbuk lada hitam & tomato. Biarkan hingga mendidih.
3. Masukkan cendawan, kacau selama 2 minit & angkat.
4. Letakkan kue teow, tauge & tauhu goreng didalam mangkuk. Tuangkan kuah sup panas diatasnya.
5. Hiaskan dengan taburan bawang goreng, daun bawang, daun sup & hirisan cili padi. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment