Tom-Klong Pla Krob (Sup Ikan Salai Kering Pedas Dan Masam)
Bahan-bahannya:
4 ekor ikan haruan salai kering (@ ikan keli salai)
4 cawan air
4 keping hirisan lengkuas
5 biji bawang merah ditumbuk
2 batang serai diketuk
5 biji cili padi diketuk
1 sudu teh pes pekat asam jawa adabi
3 helai daun limau purut dicarikkan
4 sudu sos ikan
Gula secukup rasa
Daun ketumbar untuk hiasan
sedikit bahan perasa
Cara membuatnya:
1. Bakar@ grill ikan sehingga naik bau, potong kepada kepingan yang lebih kecil.
2. Jerang air bersama bawang merah, serai, daun limau purut & lengkuas hingga mendidih
3. Masukkn ikan salai, cili padi, air asam jawa, sos ikan, gula & perasa.
No comments:
Post a Comment