Bihun Goreng Jingga Daging Cincang
Bahan-bahannya:
400gm bihun direndam hingga lembut dengan perwarna kuning telur
200gm daging dicincang halus
1 biji bawang besar holland dicincang halus
5 ulas bawang putih diketuk@ ditumbuk kasar
1 sudu makan pes cili dalam minyak maepranom brand (www.maepranom.com)
3 sudu makan cuka makan
1 cawan air untuk empukkan daging
Hirisan kobis secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:400gm bihun direndam hingga lembut dengan perwarna kuning telur
200gm daging dicincang halus
1 biji bawang besar holland dicincang halus
5 ulas bawang putih diketuk@ ditumbuk kasar
1 sudu makan pes cili dalam minyak maepranom brand (www.maepranom.com)
3 sudu makan cuka makan
1 cawan air untuk empukkan daging
Hirisan kobis secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih & bawang besar hingga naik bau dan layu.
2. Masukkan pes cili dan daging, kacau hingga daging berubah warna.
3. Masukkan air, tutup dengan tudung periuk, biarkan mereneh hingga daging empuk (anggaran 10 minit)
4. Angkat tudung periuk, masukkan garam, gula, cuka & perasa. Kacau hingga sebati.
5. Masukkan bihun & kobis kacau hingga sebati dan bihun menjadi lembut & masak.
6. Angkat, hiaskan dengan daun ketumbar & tomato ceri. Sedia untuk dihidang.
sedapnya..jeles nyer tgk org yang pandai masak nih...semua nampak sedap jer..
ReplyDelete