Sambal Kerabu Ikan Kembong Goreng
4 ekor kembung dibersihkan dan dikelar serong
100gm tepung crispy fry nona
4 sudu minyak masak
100ml air
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya:
1. Bancuh tepung crispy nona bersama air, minyak masak & perasa hingga sebati
2. Celup ikan dalsm bancuhan diatas, goreng dalam minyak yang panas hingga garing.
3. Angkat, toskan minyak, hidangkan diatas pinggan & ketepikan.
Sambal Kerabu
2 biji bawang besar holland dimayang dadu
3 sudu makan sos ikan
2+1/2 sudu makan pes cili maepranom ( cili boh)
2+ 1/2 sudu makan gula @ secukup rasa
2 biji limau nipis diambil jusnya
2 batang serai dihiris nipis
1 batang bunga kantan dihiris halus
4 helai daun limau purut dihiris halus
1 rumpun daun ketumbar dihiris halus
Sedikit bahan perasa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
1. Tumis bawang hingga layu
2. Masukkan pes cili, sos ikan, garam, gula, perasa & jus limau nipis. Kacau hingga sebati & naik minyak.
3. Tutup api, masukkan semua bahan hirisan seperti serai, daun limau purut, bunga kantan & daun ketumbar, gaul hingga sebati.
4. Tuangkan diatas ikan tadi. Hiaskan dengan hirisan cili padi, gulungan kulit tomato & daun belalai gajah. Sedia untuk dihidang.
siyes sedappp..
ReplyDelete