Butter Vanilla Cake With Cream Cheese
1 kotak bancuhan butter kek segera brand nona
4 biji telur grade A ( Ummi guna 5 biji grade B)
250gm butter ( Ummi guna buttercup)
(boleh ikut panduan kat kotak kek nona, Ummi x ikut, guna cara dibawah)
1. Pukul butter hingga kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji
2. Masukkan tepung segera kek nona, pukul hingga sebati.
3. Masukkan dalam loyang pembakar ( Ummi guna loyang empat segi 8'x8'), bakar dalam suhu 150°C selama 35- 45 minit, bergantung pd oven masing-masing).
4. Biarkan sejuk, sebelum keluarkan dari acuan.
Bahan utk frosting & filling:
500gm cream cheese ( Ummi guna 2 x 250gm philiphedea cream cheese)
250gm buttter (Ummi guna buttercup)
200gm gula icing
1. Pukul cream cheese & butter hingga kembang.
2. Masukkan gula icing, pukul hingga sebati.
3. Sedia digunakan sebagai filling @frosting.
4. Untuk filling, kek dibelah tengah sebanyak 2 layer. Isi setiap layer dengan filling cream cheese diatas.
5. Untuk finishing, deco cream cheese yg lebih diatas kek & disekelilinnya ikut kreativiti masing.
6. Sedia untuk dihidang.
sungguh mengiurkan ...
ReplyDelete