Tom Yam Goong (Tom Yam Udang)
Bahan-bahannya: (untuk 5 orang makan)
20 ekor udang dibuang kulit (tinggalkan bahagian ekor), dibelah belakang
4 cawan air
1 cawan susu cair
6 keping hirisan lengkuas
2 batang serai diketuk
3 sudu makan pes cili dalam minyak maepranom
3 sudu makan sos ikan
3 sudu makan jus limau nipis
7 biji cili padi diketuk
1/2 biji bawang besar holland dibelah 6
2 sudu teh perasa ( ummi guna maggie cukup rasa)
7 kuntum cendawan shintage segar dibelah 2
Daun ketumbar untuk hiasan
20 ekor udang dibuang kulit (tinggalkan bahagian ekor), dibelah belakang
4 cawan air
1 cawan susu cair
6 keping hirisan lengkuas
2 batang serai diketuk
3 sudu makan pes cili dalam minyak maepranom
3 sudu makan sos ikan
3 sudu makan jus limau nipis
7 biji cili padi diketuk
1/2 biji bawang besar holland dibelah 6
2 sudu teh perasa ( ummi guna maggie cukup rasa)
7 kuntum cendawan shintage segar dibelah 2
Daun ketumbar untuk hiasan
Cara membuatnya:
1. Rebus air bersama serai & lengkuas sehingga mendidih.
2. Masukkan pes cili, sos ikan, jus limau nipis, cendawan & cili padi
3. Masukkan udang bersama bawang besar & daun limau purut. Kacau selama 2 minit dan angkat.
4. Hiaskan dengan daun ketumbar diatasnya. Siap untuk dihidang.
1. Rebus air bersama serai & lengkuas sehingga mendidih.
2. Masukkan pes cili, sos ikan, jus limau nipis, cendawan & cili padi
3. Masukkan udang bersama bawang besar & daun limau purut. Kacau selama 2 minit dan angkat.
4. Hiaskan dengan daun ketumbar diatasnya. Siap untuk dihidang.
menarik nih..
ReplyDeleteRasanya sama yg mcm jual kat secret recipe tak?
ReplyDelete