Nasi Kerabu Chicken Floss
Bahan Utama:3 cawan white Chicken Floss (Ummi beli kat Ipoh, kirim kat kawan 1kg = RM 35)
Anggaran penggunaan 2-3 sudu makan utk sepinggan nasi
Nasi Biru
Bahan-bahannya:
4 pot beras siam
3 helai daun limau purut dicarikkan
Beberapa titis pewarna biru
Air secukupnya.
Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan diatas dalam rice cooker. Tekan on, masak seperti biasa.
Serunding Kelapa (Sambal Nyor Serai)
Bahan-bahannya: (tahan 1 bulan+++ jika disimpan dalam bekas kedap udara)
3 cawan kelapa parut putih
2 batang serai diracik@ dihiris halus
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa ( Ummi guna cukup rasa maggie)
Cara membuatnya:
1. Goreng tanpa minyak kelapa parut putih & serai sehingga kering, tidak melekat & keperangan. (Sentiasa koreskan bahagian bawah kuali semasa mengacau supaya tidak hangit)
2. Tambah garam, gula & perasa. Kacau hingga sebati.
3. Angkat, sejukkan & masukkan dalam bekas kedap udara. Jika suka, boleh juga dikisar dengan pengisar kering supaya teksturnya lebih halus.
# Anggaran penggunaan 2 sudu makan utk sepinggan nasi
Sambal Cuka
Bahan-bahannya: (tahan 1 bulan+++ & lebih jika disimpan didalam peti ais)
50 biji cili padi merah dibuang tangkai
3 sudu makan cuka
3 sudu makan air
3 ulas bawang putih
3/4 sudu teh garam@ secukupnya
1 sudu makan gula@ secukupnya
Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan dalam blender, kisar sehingga halus
2. Masukkan dalam bekas tertutup, simpan dalam peti ais selepas digunakan
Kuah Sambal Tumis
1. Masukkan semua bahan dalam blender, kisar sehingga halus
2. Masukkan dalam bekas tertutup, simpan dalam peti ais selepas digunakan
Kuah Sambal Tumis
Bahan-bahannya:
2 cawan santan
1 biji bawang besar dikisar
1 batang serai dikisar
1 sudu teh pes cili maepronom ( kalau guna cili boh 1 sudu makan)
Gula melaka secukupnya
Garam secukupnya
Sedikit bahan perasa
Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan didalam periuk. Kacau hingga mendidih
2. Sedia untuk dimakan bersama nasi kerabu.
3. Anggaran penggunaan untuk sepinggan nasi adalah 1- 2 sudu makan.
Ulam-ulaman
2 cawan santan
1 biji bawang besar dikisar
1 batang serai dikisar
1 sudu teh pes cili maepronom ( kalau guna cili boh 1 sudu makan)
Gula melaka secukupnya
Garam secukupnya
Sedikit bahan perasa
Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan didalam periuk. Kacau hingga mendidih
2. Sedia untuk dimakan bersama nasi kerabu.
3. Anggaran penggunaan untuk sepinggan nasi adalah 1- 2 sudu makan.
Ulam-ulaman
Bahan-bahannya:
1 batang timun
6 tangkai kacang panjang
1/4 biji kobis
1 batang bunga kantan
10 tangkai daun kesum, ambik daunnya sahaja
8 batang daun salom
5 helai daun limau purut dibuang tulangnya ( urat tengah daun)
10 helai daun pudina
Lain- lain ulam yang sesuai
1 batang timun
6 tangkai kacang panjang
1/4 biji kobis
1 batang bunga kantan
10 tangkai daun kesum, ambik daunnya sahaja
8 batang daun salom
5 helai daun limau purut dibuang tulangnya ( urat tengah daun)
10 helai daun pudina
Lain- lain ulam yang sesuai
Cara membuatnya:
1. Hiris semua ulam- ulam diatas sehalusnya.
2. Daun yang beraroma hendaklah dicampurka sekali dalam satu bekas seperti daun kesum, daun salom, daun limau purut, daun pudina, bunga kantan dsb.
Bahan sampingan yang lain:
Budu (1 sudu teh utk sepinggan nasi)
Limau nipis
Keropok keping ikan yang telah digoreng
Bawang jeruk
Solok lada
Telur masin
Dsb.
Lauk Sampingan:
Ikan celup tepung goreng
Ayam @ ikan percik
Daging bakar
Ayam goreng berempah
1. Hiris semua ulam- ulam diatas sehalusnya.
2. Daun yang beraroma hendaklah dicampurka sekali dalam satu bekas seperti daun kesum, daun salom, daun limau purut, daun pudina, bunga kantan dsb.
Bahan sampingan yang lain:
Budu (1 sudu teh utk sepinggan nasi)
Limau nipis
Keropok keping ikan yang telah digoreng
Bawang jeruk
Solok lada
Telur masin
Dsb.
Lauk Sampingan:
Ikan celup tepung goreng
Ayam @ ikan percik
Daging bakar
Ayam goreng berempah
No comments:
Post a Comment