Kuih Puteri Ayu Susu
Bahan A:
1/2 biji kelapa parut putih
1+1/2 sudu makan tepung jagung
1/2 sudu teh garam halus
Caranya:
1. Gaulkan semua bahan diatas hingga sebati
2. Letakkan bahan A didasar acuan, tekan dengan jari supaya mampat.
Bahan B:
3 biji telur gred B
160gm gula icing
2 sudu teh ovalett
300gm tepung gandum diayak bersama serbuk penaik
1 sudu teh serbuk penaik
210 ml fresh milk ( Ummi guna 4 sudu makan susu tepung Dutch Lady dibancuh dengan 210ml air suam)
1 sudu teh esen pandan
Beberapa titis pewarna hijau epal
30 biji acuan puteri ayu
Cara Membuatnya:
1. Pukul telur+gula icing+ovalett hingga kembang ( bertukar warna dari kuning kepada cream, guna low kemudian high speed)
2. Masukkam fresh milk, esen pandan & pewarna hijau, pukul guna low speed, pukul hingga sebati.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit & dipukul dengan kelajuan sederhana hingga sebati.
4. Tuangkan kedalam acuan yang trkah diletakkan bahan A tadi.
5. Kukus selama 7 - 10 minit & angkat.
6. Keluarkan dari acuan, sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment