Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Wednesday, June 18, 2014

BISKUT BANGKIT DWI CHEESE

Biskut Bangkit Dwi Cheese 
 
Sedap, cair dimulut (melting in your mouth), sangat gebu.
 
Bahan A:
250gm buttercup
60gm cream cheese (Ummi guna brand Tatura)
100gm gula icing
2 biji telur kuning gred A
1/3 sudu the garam halus
 
Bahan B:
250gm tepung ubi kayu*
250gm tepung jagung*
* disanggai @goreng tanpa minyak
 
Hiasan:
Cheddar Cheese yang diparut secukupnya
 
   
 
Caranya:
1. Pukul bahan A hingga sebati
2. Masukkan bahan B, uli hingga sebati
3. Canai & terap dengan acuan bunga
4. Tabur parutan cheddar cheese diatasnya
5. bakar pada suhu 160C selama 18 minit
6. Angkat, sejukkan atas redai sebelum disimpan dalama bekas kedap udara.
 
 


BISKUT BANGKIT BIJAN PANDAN

Biskut Bangkit Bijan Pandan


Bahan A:
250gm buttercup
100gm gula icing
2 biji telur kuning
1 sudu teh emalco pandan
1/2 sudu the pewarna hijau
1/3 sudu the garam halus
 
Bahan B:
200gm tepung gandum*
230gm tepung ubi*
50gm bijan*
* disanggai @ goreng tanpa minyak
 
   
 
Caranya:
1. Pukul bahan A hingga sebati
2. Masukkan bijan, kacau hingga sebati
3. Masukkan tepung gandum & tepung ubi, uli hingga sebati
4. Canai & terap adunan dengan acuan berbentuk daun. Guna pencungkil gigi buluh untuk buat urat daun (menekan ke atas adunan biskut pada bahagian hujung yang tajam)
5. Bakar pada suhu 160C selama 17 minit.
6. Angkat, sejukkan atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Monday, June 16, 2014

TART NENAS GULUNG GEBU



Tart Nenas Gulung Gebu

Bahan A:
250gm butter
1 biji telur kuning gred A
1/2 sudu teh garam
50gm gula icing

Bahan B: diayak
280gm gandum
40gm tepung jagung
40gm tepung kastard
60gm susu tepung


        Bahan D:
Jem nenas secukupnya -gentel siap sebesar jari telunjuk ( ummi beli yang dah ready made kat kedai bahan kek)

Bahan C: (hiasan)
1 biji telur kuning gred A
1/2 sudu teh essen vanilla
Sedikit pewarna kuning


          
       
Cara membuatnya:
1. Pukul bahan A hingga sebati
2. Masukkan bahan B, uli hingga sebati
3. Guna acuan semperit/ tart..masukkan inti & gulung. Buat sampai habis
4. Sapukan  bahan C,  bakar dengan suhu 160°C selama 18 minit.



          





NASI GORENG IKAN REBUS BERSAMA CENDAWAN WHITE CRAB

 
Nasi Goreng Ikan Rebus Bersama Cendawan White Crab

Bahannya:
1 pinggan penuh nasi putih sejuk
1/2 biji bawang besar dicincang/ ditumbuk
5 biji cili padi dicincang halus/ ditumbuk
2 ekor ikan rebus diasingkan tulang & dihancurkan isinya
75 gm cendawan white crab dipotong akar
Garam & gula perang secukup rasa
Sedikit bahan perasa ( Ummi guna knorr cukup rasa,
Sedikit minyak jagung untuk menumis


          

Caranya;
1. Panaskan minyak, tumis bawang  & cili padi hingga layu.
2. Masukkan cendawan & ikan rebus, Kacau hingga masak
3. Masukkan nasi, garam, gula & bahan perasa, kacau hingga sebati & nasi kering serta tidak melekat
4. Hiaskan nasi dengan daun bawang & bawang goreng. Sedia untuk dihidang.




BISKUT ARAB SUSU


Biskut Arab Susu

Bahannya:
300gm minyak sapi tulen
150gm susu tepung (Ummi guna Dutch Lady Madu)
100gm gula icing
450gm tepung gandum diayak
1/2 sudu teh garam halus
Hirisan ceri merah untuk hiasan


           


Caranya:
1. Pukul minyak sapi, gula, susu tepung & garam hingga sebati
2. Masukkan tepung gandum, uli hingga sebati.
3. Ambil sikit adunan bulatkan sebesar ibu jari, tekan sedikit bahagian tengah dengan hujung jari manis. Letakkan ceri merah ditengahnya.
4. Bakar selama 10 minit dengan suhu 150°C.




           


Wednesday, June 4, 2014

NASI GORENG BELACAN LADA HIJAU

 
Nasi Goreng Belacan Lada Hijau


Bahannya:
1 pinggan penuh nasi putih sejuk
1cm belacan ditumbuk
3 ulas bawang putih diketuk
1/2 biji bawang besar ditumbuk
3 biji lada besar hijau ditumbuk
1+1/2 sudu makan ikan bilis halus
Garam & gula secukup rasa
Hirisan brokoli secukupnya
sedikit bahan perasa (Ummi guna knorr cukup rasa)
Minyak untuk menumis

Caranya:
1. Panaskan minyak, masukkan bahan tumbuk, tumis hingga masak.
2. Masukkan ikan bilis, kacau hingga masak
3. Masukkan garam, gula & bahan perasa,, kacau hingga sebati
4. Masukkan nasi putih & brokoli, kacau hingga nasi kering & tidak melekat.
5. Angkat, hiaskan dengan telur mata, cili merah & bawang goring.

              
  

COKLAT OAT COOKIES

Coklat Oat Cookies

Bahan A:
250gm butter
90gm gula perang
1 sudu teh essen vanilla

Bahan B: (campurkan semua bahan B dalam satu bekas-  kacau hingga sebati)
150gm tepung gandum*
70gm tepung jagung*
70gm tepung kentang*
20gm serbuk koko*
1/2 sudu teh serbuk penaik*
1/2 sudu teh garam halus
100gm quakers oat segera
70gm cip coklat
50gm badam nips disanggai.

* diayak.

Caranya:
1. Pukul bahan A hingga sebati.
2. Masukkan bahan B ke dalam bahan A, gaul hingga sebati.
3. Bentukkan adunan bulat sebesar guli..masukkan dalam cawan kertas.
4. Tekan kat tengah bulatan dengan jari telunjuk untuk buat lengkuk.
5. Letakkan sebiji coklat cip sebagai hiasan..tekan sikit supaya hujung coklat yang runcing masuk ke dalam.
6. Bakar dengan suhu 165°c selama 22 minit.



  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...