Cheesekut Deluxe
Bahannya:
250gm cream cheese
200gm UHT whiping cream
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu makan fresh milk
250 ml fresh milk (untuk celup biskut)
1 paket biskut Deluxe Crackers
Loyang empat segi 8'x8'
Caranya:
1. Putar cream cheese + whiping cream +susu pekat + 2 sudu makan fresh milk hingga sebati
2. Alas loyang 8'x8' dengan plastik, lebihkan keluar supaya senang untuk diangkat apabila hendak dipotong. (gambar yang kat bawah tu Ummi guna loyang 9'x9', dapat 3 layer aje.)
3. Celupkan biskut dalam fresh milk dan susun dalam loyang.
4. Sapukan adunan cheese ke atas susunan biskut tadi hingga rata. Letak biskut lagi, kemudian cheese secara selang-seli sehingga habis.
5. Letakkan dalam peti sejuk selama 6 jam sebelum dipotong.
6. Hias mengikut kreativiti masing-masing. Ummi letak coklat cair dan strawberi filling kat atasnya.
Hiasan:
Serbuk koko
susu pekat manis
Fresh milk
Caranya:
Masak atas api yang perlahan, kacau hingga sebati. Guna piping beg untuk corakkan atas cheesekut.
No comments:
Post a Comment