Florentine
Bahan A:
250gm mentega
150gm gula perang
250gm glukos
200gm krim segar
90gm madu
Bahan B: (Semuanya dipanggang sekejap selama 7 minit suhu 175 darjah Celcius)
250gm kepingan badam
250gm kuaci
250gm biji labu
15gm bijan hitam
15gm bijan putih
Kertas Baking
Cara membuatnya:
1. Campur bahan A & masak sehingga mendidih selama 3-4 minit.
2.Tutup api, masukkan bahan B, kacau hingga sebati.
3. Lapik kertas baking didasar acuan
4. Tuang adunan diatas ke dalam acuan, pastikan nipis & ratakan. Bakar dalam suhu 175 darjah celcius selama 10minit.
5. Potong ketika masih panas untuk mendapat potongan yang cantik (kalau dah keras dah tak boleh potong, kena patahkan)
6. Biarkan sejuk, barulah simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment