Spaghetti Ayam Cendawan Bersama Lada Benggala
Bahannya:
750gm spaghetti halus angel hair (San Remo Brand)
Air secukupnya untuk mencelur
1 sudu teh garam
3 sudu makan minyak masak
Caranya:
1. Didihkan air bersama garam & minyak masak
2. Masukkan spaghetti, celur selanma 2 minit
3. Angkat dalam penapis jarang, siramkan dibawah air yang mengalir & toskan.
Sos Spaghetti
Bahanya:
1 tin tomato puree (425gm)
1 tin cendawan butang (Cap Ayam) dibelah 6
400gm daging hancur (Ramly Brand)
1 sudu makan pes cili maepranom (boleh guna cili boh kalau tak ada)
2 biji tomato dipotong dadu
1 cawan air
1 biji lada benggala dipotong kiub
2 biji bawang besar holland dipotong dadu
Gula perang secukupnya (Molasses brown sugar)
Garam secukupnya (garam bukit organic)
Minyak masak secukupnya untuk menumis (minyak bunga matahari Neu Vida)
Sedikit bahan perasa (Knorr pasti sedap)
Caranya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu.
2. Masukkan daging cincang, kacau hingga masak
3. Masukkan air, pes cili maepranom, tomato puree, tomato, cendawan, garam, gula & perasa kacau hingga sebati & hingga mendidih.
4. Masukkan lada benggala, kacau sekejap dan angkat.
5. Hidangkan spaghetti bersama sos diatas, hiaskan dengan gulungan kulit tomato & pucuk belalai gajah. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment