Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Thursday, June 30, 2011

LAKSA KUAH LEMAK PUTIH


Laksa Kuah Lemak


Bahan-bahan:
1 paket laksa kering yang halus direbus & ditoskan.


Laksa kering halus cap Kampung


Bahan untuk kuah:
1 kg ikan sardin/selayang/kembong direbus, diasingkan tulang & dikisar halus.
2 biji santan kelapa
300gm bawang merah (anggaran), dikisar halus
2 keping asam keping
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1.5 keping gula melaka
Garam secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Ulam yang telah dihiris halus


Bahan untuk ulam:
1 biji mentimun dihiris halus
12 batang kacang panjang dihiris halus.
Taugeh dibuang ekor & kepala
Bunga kantan dihiris halus (kalau suka)
Daun Kesum dihiris halus (kalau suka)


Bahan untuk sambal cili:
Cili boh /Serbuk cili (dibancuh dengan air panas)
Garam


Cara Membuat Kuah:
1. Campurkan semua bahan untuk kuah kedalam periuk.
2. Masak diatas api yang sederhana, sentiasa kacau hingga mendidih.
3. Apabila mendidih, tutup api, sedia dihidangkan bersama laksa.
Sambal cili

Cara Membuat sambal cili.
1. Campurkan cili boh dengan sedikit garam.
2. Masakkan sekejap diatas api sehingga cili masak.
3. Sedia dihidang bersama laksa



*Juga dihidangkan bersama belacan & garam bagi masyarakat Kelantan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...