Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Monday, August 6, 2012

MASAK LEMAK LALA/KUPANG BERSAMA KULIT TEMBIKAI

Masak Lemak Lala Bersama Kulit Tembikai

Bahan-bahannya:
1/2 kg kupang@ Lala, dicuci bersih & ditoskan
5 cawan santan kelapa (Ummi guna santan kelapa sawit khalis 1: 4)
3 jurai kulit tembikai dibuang bahagian kulit hijau, dipotong selebar 3 jari.
1/2 cawan ikan bilis ditumbuk
1/2 sudu teh lada hitam ditumbuk
1 biji bawang besar ditumbuk
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa jika suka


          



Cara Membuatnya:
1. Masak santan bersama semua bahan kecuali Lala/kupang. Sentiasa kacau hingga mendidih.
2. masukkan lala/kupang, kacau selama 2 minit & angkat.
3. Hiaskan dengan lada merah, sedia untuk dihidang.

         

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...