Gulai Lemak Kuning Ketam Bersama Nenas
Bahan-bahannya:
4 ekor ketam, dibuang cengkerang & dibelah 2
4 cawan santan (Ummi guna santan sawit Khalis, 1 cawan + 3 cawan air)
4 tangkai cili kering dikisar
3 keping hirisan lengkuas dikisar
1 ulas bawang putih dikisar
2 biji bawang besar merah dikisar
3 cm kunyit hidup dikisar
2 keping nenas potongan bulat dihiris kecil
1 helai daun kunyit dicarikkan
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
Cara Membuatnya:
1. Masukkan semua kedalam periuk kecuali tomato & daun kunyit, masak & kacau hingga mendidih.
2. Masukkan tomato & daun kunyit. Kacau selama 2 minit & angkat. Sedia untuk dihidang.
Sedapnya.klik nuff kat sini.
ReplyDeletesiiip...
ReplyDelete