Kerepek Popia Nestum Horlick
500gm kulit popia size 8.5'x 8.5', dipotong 3
2 biji telur
minyak untuk menggoreng
Cara Membuatnya:
1. Gulung kulit popia secara memanjang, hujungnya digam dengan telur. Buat sehingga habis kulit popia. (kulit popia hendaklah disimpan didalam bekas yang tertutup supaya tidak cepat kering & menjadi keras, ambil dalam kuantiti yang sedikit-sedikit, semasa proses membuatnya)
2. Gunting gulungan popia kepada saiz & bentuk yang dikehendaki.
3. Goreng dalam minyak yang banyak & api yang perlahan sehingga sedikit keperangan.
4. Angkat, sejukkan & toskan atas tissue towels. Salut popia yang telah sejuk dengan bahan salutan nestum horlick dengan goncang didalam bekas tupperware yang tertutup supaya sebati.
5. Simpan dalam bekas kedap udara. Sedia untuk dihidangkan.
Bahan Salutan:
4 sudu makan nestum
3 sudu makan gula
3 sudu makan horlick
3 sudu makan susu tepung (Ummi guna Ducth Lady)
Cara Membuatnya:
1. Kisar semua bahan-bahan diatas sehingga halus.
2. Tuangkan keatas popia yang telah digoreng didalam tupperware, goncang hingga sebati.
No comments:
Post a Comment