Daging Segar Goreng Mangga
Bahan-bahannya:
300gm daging segar dihiris nipis
3 ulas bawang putih ditumbuk
4 cm kunyit hidup ditumbuk
1 sudu teh garam ditumbuk
1 cawan mangga yang disagat halus
2 biji lada merah dipotong serong
3 keping hirisan halia, dimayang halus
1 biji bawang besar merah dimayang
1 cawan air
sedikit bahan perasa
6 sudu makan minyak untuk menggoreng1. Perap daging bersama garam, kunyit, bawang putih & perasa selama 10-15minit.
2. Panaskan minyak, goreng daging hingga bertukar warna (dari merah ke kelabu).
3. Masukkan air, perlahankan api, tutup dengan tudung periuk, renehkan sehingga kering air & daging empuk (30 minit).
4. Masukkan mangga, bawang besar, halia & cili, kacau selama 2 minit & angkat.
5. Hiaskan dengan hirisan daun ketumbar. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment