Sup Daging Berketumbar
Bahan-bahannya:
300gm daging dihiris nipis
6 cawan air
1 biji bawang besar dihiris halus
1+1/2 sudu besar ditumbuk halus
1.5cm halia diketuk
1 keping asam keping
2.5cm kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis
Bahan hiasan:
Bawang goreng
Cili padi merah
Daun ketumbar
Cara Membuatnya:
1. Tumis bawang bersama bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga & kulit kayu manis hingga naik bau,
2. Masukkan air, daging & semua bahan lain, kacau sekejap, tutup periuk, perlahankan api & biarkan mereneh selama 30 minit@ sehingga daging empuk.
3. Angkat & sedia untuk dihidang.
4. Taburkan bawang goreng, hirisan cili padi & daun ketumbar sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment