Ikan Kembong Masak Kari Utara
Bahan-bahannya:
5 ekor ikan kembong dipotong 2
1 biji santan kelapa (600ml air)
2 biji lada hijau dibelah 2
2 sudu besar serbuk kari ikan (dibancuh dengan sedikit air)
1 sudu teh halba campur
1 sudu besar cili boh
1 biji bawang besar holland dibelah 6
1 biji tomato dibelah 6
2 biji bawang merah besar dikisar
1 ulas bawang putih dikisar
1 keping asam keping
1.5cm halia dikisar
Minyak untuk menumis
Sedikit bahan perasa
Garam & gula secukupnya
Ikan Kembong Halba Campur
1. Panaskan Minyak, tumis halba campur bersama bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan cili boh & serbuk kari ikan, kacau hingga rempah masak.
3. Masukkan santan,asam keping, garam, gula & sedikit bahan perasa, kacau hingga mendidih.
4. Masukkan ikan & bahan-bahan selebihnya.
5. Kacau sehingga mendidih sekali lagi.
6. Angkat & sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment