Hidangan Nasi Carrot bersama Ayam Madu & sambal halia bawang putih |
Nasi Carrot berkismis |
Carrot yang telah diparut |
NASI CARROT
Bahan untuk nasi:
7 pot sukatan beras (dibasuh & ditoskan)
Air rebusan ayam secukupnya (ayam direbus dengan halia + bawang putih)
1 btg Carrot diparut halus
1 biji bawang besar holland dimayang
3 sudu makan kismis
3 sudu makan marjerin/planta untuk menumis
1 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2 kiub ayam
Cara memasak nasi (guna periuk elektrik):
1. Tumis bawang, bunga lawang, buah pelaga & kulit kayu manis hingga naik bau (tumis atas dapur gas)
2. Masukkan air rebusan ayam dan kiub pati ayam.
3. Masukkan beras, pastikan paras air mencukupi.
4. Masukkan carrot & kismis.
5. Pindahkan periuk kedalam bekas periuk elektrik, tekan suis sehingga masak.
6. Apabila dah masak kacau nasi dengan sudip supaya carrot & kismis serata.
7. Sedia untuk dihidang bersama ayam madu + sup ayam + sambal halia + kicap lemak manis (Jalen/...)
Hiasan
Daun Salad
Hirisan tomato
Hirisan timun
AYAM MADU
Bahan untuk ayam madu:
1 ekor ayam yang telah direbus & ditoskan (direbus dengan halia + bawang putih)
6 sudu makan madu
6 sudu makan kicap lemak manis
1 kiub pati ayam/bahan perasa
2 sudu makan sos tiram
sedikit garam
Cara memasak:
1. Ayam rebus diperap dengan semua bahan-bahan diatas selama 1 jam.
2. Goreng selama 5 minit/ sehingga perang.
3. Sedia untuk dihidang.
SAMBAL HALIA BAWANG PUTIH
Bahan-bahan:
5 biji cili besar merah
10 biji cili padi merah
1 helai daun limau purut
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
1 biji limau kasturi (dibelah dua & dibuang biji)
1 biji tomato (dibelah 6)
3 sudu makan sos cili thai (life)
1 kiub pati ayam/perasa
1 sudu teh garam/ secukup rasa
1 sudu makan gula/ secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Kisar semua bahan-bahan diatas sehingga halus
2. Sedia untuk dihidang
SUP AYAM
Bahan-bahan:
2 ekor rangka ayam
3 ulas bawang putih diketuk
3 ulas bawang merah dimayang
1 inci halia diketuk
1 bunjut rempah sup
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh ketumbar dimesin halus
1 sudu teh jintan manis dimesin halus
1 sudu teh jintan putih dimesin halus
1 sudu teh lada hitam dimesin halus
1 keping asam gelugor
Air secukupnya
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit perasa
Hiasan:
bawang goreng
daun bawang
daun sup
Cara memasak:
1. Tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis & bawang merah. Tumis sehingga rempah masak.
3. Masukkan air secukupnya.
4. Masukkan semua bahan-bahan lain selebihnya.
5. Masak sehingga mendidih.
6. Hiaskan dengan bawang goreng, daun sup & daun bawang di atasnya.
7. Sedia untuk dihidang bersama Nasi Carrot Ayam Madu......
No comments:
Post a Comment