Ikan Siakap Sambal Thai
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap(diperap dgn bawang putih + garam selama 10 minit)
1 biji bawang besar holland dimayang
1 biji bawang besar holland dikisar
2 sudu makan udang kering dikisar
1/2 inci halia dikisar
3 sudu makan cili boh
1 sudu makan air asam jawa
1 keping gula melaka (kecil)
sedikit perasa (kiub/serbuk ikan bilis@ aji@...)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis & menggoreng)
daun bawang sebagai hiasan
Cara memasak:
1. Ikan siakap digoreng hingga garing, angkat & ketepikan.
2. Tumis bawang besar yang dimayang hingga kekuningan.
3. Masukkan bahan kisar + cili boh, kacau sehingga rempah masak.
4. Masukkan air asam jawa, gula melaka, garam & perasa.
5. Masak sehingga menjadi pekat & likat.
6.Angkat & siram diatas ikan yang telah digoreng.
7. Hiaskan dengan daun bawang.
8. Sedia untuk dihidang.
Tips:
* Ikan siakap hendaklah dibuang sisik, dikelar & dibasuh dengan air asam jawa/limau nipis/tepung untuk menghilangkan bau hanyir.
* Masakan ni sedap dimasak manis sedikit.
No comments:
Post a Comment