Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Friday, January 28, 2011

IKAN SIAKAP SAMBAL THAI

Ikan Siakap Sambal Thai



Bahan-bahan:


1  ekor ikan siakap(diperap dgn bawang putih + garam selama 10 minit)
1  biji bawang besar holland dimayang
1  biji bawang besar holland dikisar
2  sudu makan udang kering dikisar
1/2 inci halia dikisar
3  sudu makan cili boh
1  sudu makan air asam jawa
1  keping gula melaka (kecil)
sedikit perasa (kiub/serbuk ikan bilis@ aji@...)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis & menggoreng)
daun bawang sebagai hiasan


Cara memasak:
1. Ikan siakap digoreng hingga garing, angkat & ketepikan.
2. Tumis bawang besar yang dimayang hingga kekuningan.
3. Masukkan bahan kisar + cili boh, kacau sehingga rempah masak.
4. Masukkan air asam jawa, gula melaka, garam & perasa.
5. Masak sehingga menjadi pekat & likat.
6.Angkat & siram diatas ikan yang telah digoreng.
7. Hiaskan dengan daun bawang.
8. Sedia untuk dihidang.


Tips:
*  Ikan siakap hendaklah dibuang sisik, dikelar & dibasuh dengan air asam jawa/limau nipis/tepung untuk  menghilangkan bau hanyir.
* Masakan ni sedap dimasak manis sedikit.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...