Ayam Goreng Berempah
Bahan-bahan:
1 ekor ayam yang telah dipotong
1.5 inci kunyit hidup
1.5 inci halia
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
2 sudu makan ketumbar
3 sudu makan cili boh
5 ulas bawang
1 ulas bawang besar
4 batang serai
1 sudu teh perasa/ secukup rasa
3 sudu teh garam/ secukup rasa
3 sudu makan tepung gandum
3 tangkai daun kari
minyak untuk menggoreng
1. Kisar ketumbar, jintan manis, jintan putih, bawang putih halia, kunyit, serai bersama cili boh, garam, & perasa hingga halus.
2. Gaul ayam dengan bahan yang dikisar bersama tepung gandum**
3. Perap ayam selama 1 jam.
4. Goreng ayam dalam api yang perlahan sehingga hampir garing.
5. Masukkan daun kari, goreng hingga ayam garing.
6. Angkat, toskan minyak & sedia untuk dihidang.
**Gandum dicampurkan supaya bahan perat manyaluti ayam semasa goreng.
No comments:
Post a Comment