Sosej Roll
Bahan-bahannya:
10 keping roti sandwich (Ummi guna gardenia)
10 batang sosej
Sos cili
Mayonis
Minyak masak untuk menggoreng
Foto 1 Foto 2 Foto 3
Foto 4 Foto 5 Foto 6
Cara membuatnya:
1. Roti dimampatkan dengan menggunakan pencanai. (Foto 1)
2. Letakkan sos cili & mayonis diatasnya, ratakan dengan sudu.(Foto 2)
3. Letakkan sosej di bahagian hujung roti, gulung hingga habis. (Foto 3)
4. Ulang step diatas hingga habis roti. (Foto 4)
5. Celup roti dengan Cecair celupan. (Foto 5)
6. Goreng dengan api yang perlahan sehingga keperangan semua permukaan. (balikkan supaya masak sama rata)(Foto 6)
7. Sosej roll siap untuk dihidang bersama sos cili.
CECAIR CELUPAN
Bahan-bahanya:
2 biji telur
8 sudu makan air
1 sudu makan susu tepung
1 sudu makan tepung gandum
sedikit garam/secukup rasa
sedikit oregano
Sedikit serbuk lada hitam
Cara membuatnya:
1. Campurkan semuanya didalam satu mangkuk, kacau hingga sebati.
2. Sedia untuk digunakan.
Ini favourite anak-anak Kak Noor ni. Kebiasaannya Kak Noor buat guna satu buku roti, kemudian masukkan dalam tupperware dan simpan di dalam peti sejuk. Bila nak makan, baru goreng. Senang-senang singgahlah di blog Kak Noor sajiandapurbonda.blogspot.com. Boleh bertukar-tukar resepi. Just for fun... Akak dah follow Azila.
ReplyDeleteSaya suka idea akak tu, alhamdulillah dapat bertukar-tukar idea untuk masak, kadang-kadang jemu juga makan menu yang sama, insyaallah saya akan singgah kesana...
ReplyDelete