Bacalah Walau Sedetik

Dari Abu Zar r.a meriwayatkan bahawa baginda Rasulullah SAW bersabda kepadanya: Lihatlah! Sesungguhnya kamu bukanlah dari orang yang terbaik disebabkan kamu berkulit putih tetapi kamu akan menjadi terbaik disebabkan takwa kepada Allah SWT. (HR Musnad Ahmad)

Random Hadith Widget

Wednesday, October 19, 2011

LAKSA PENANG

Resepi ni untuk 30 orang makan-Ummi buat untuk Port Luck JMSK sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri hari tu, hari ni baru sempat up-load dalam blog, sibuk nak validasi 44........... 

Laksa Penang

Bahan-bahanya:
2 bungkus laksa kering direbus & ditoskan (Jenis halus)
1.5kg ikan kembong/sardin direbus kosong, dibuang tulang & dikisar
0.5 inci belacan
3 kuntum bunga kantan dibelah 4
10 batang daun kesum diambil daunnya
10 keping asam gelugor/asam keping
6 biji bawang merah besar dikisar
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa

Ummi rebus ikan dalam kuali aje..

Bahan untuk ulam/sampingan:
10 biji telur ayam direbus dikupas & dibelah 4
2 biji timun dihiris halus
1/2 biji nenas dikupas & dihiris halus
15 biji limau kasturi dibelah 2
1/2 biji bebola daun salad dihiris halus
6 biji lada merah dihiris halus
1 biji bawang besar holland dihiris halus.

Cara Membuatnya:
1. Masukkan ikan & bawang kedalam periuk, tambahkan air secukupnya, Hidupkan api, kacau sekali-sekala hingga mendidih.
2. Masukkan daun kesum, bunga kantan, asam keping, garam, gula & bahan perasa secukupnya.
3. Kacau sekali-sekala hingga kuah pekat.
4. Sedia untuk dimakan bersama laksa & ulam-ulam diatas.

*Kuah Laksa lagi sedap kalau dibiarkan semalaman & dididihkan balik....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...