Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Monday, June 13, 2011

MEE KUNING HAND MADE

Mee Kuning

Bahan-Bahan:
1 kg tepung gandum (dapat 2kg mee)
450 ml air
1 biji telur
1 sudu teh serbuk kunyit
Air untuk merebus
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Mesin untuk membuat mee (kulit karipap/kuew teow/laksa dsb)


Doh mee yang siap diuli (tekstur agak kasar)

Doh yang telah dicanai


Lipat doh yang telah digelek tadi menjadi lebih kecil


canai sekali lagi supaya doh yang dilipat tadi lebih nipis & muat untuk dimasukkan kedalam mata penggelek

Gelekkan doh tadi untuk menggunakan mesin mata rata


Buat berulangkali dengan menukar saiz mata mesin yang lebih kecil supaya doh lebih nipis

Taburkan sedikit gandum keatas doh yang telah nipis tadi


Masukkan doh tadi kedalam acuan mee (saiz mata mesin mestilah lebih kecil dari saiz sebelumnya)

Proses membuat mee sedang berjalan


Mee sebelum direbus

Rebus mee dalam air yang mendidih
Cara membuatnya:
1. Campurkan gandum, 450ml air, serbuk kunyit & telur, gaulkan hingga sebati.
2. Uli sehingga sebati (tekstur adunannya agak kasar supaya mee tidak melekat)
3. Canaikan sedikit-sedikit (agak-agak dalam sebesar penumbuk)
4. Masukkan kedalam mesin yang matanya rata (macam nak buat kulit karipap).
5. Lipat doh yang nipis tadi, canai sekali lagi dan masukkan kedalam mesin sekali lagi.
6. Ulang sekali lagi dengan menukar saiz mata mesin ke nombor yang lebih kecil.
7. Taburkan sedikit gandum diatas doh nipis tadi.
8. Tukar mata mesin ke mata mesin untuk membuat mee (saiz mata mesin hendaklah lebih kecil dari tadi)
9. Mee yang telah disiap direbus/ celur didalam air yang mendidih yang telah dicampur dengan minyak & garam.
10. Apabila mee telah terapung, angkat & toskan.
11. Mee telah siap untuk digoreng atau sbgnya.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...