Mee Kuning |
Bahan-Bahan:
1 kg tepung gandum (dapat 2kg mee)450 ml air
1 biji telur
1 sudu teh serbuk kunyit
Air untuk merebus
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Mesin untuk membuat mee (kulit karipap/kuew teow/laksa dsb)
Doh mee yang siap diuli (tekstur agak kasar) |
Cara membuatnya:
1. Campurkan gandum, 450ml air, serbuk kunyit & telur, gaulkan hingga sebati.
2. Uli sehingga sebati (tekstur adunannya agak kasar supaya mee tidak melekat)
3. Canaikan sedikit-sedikit (agak-agak dalam sebesar penumbuk)
4. Masukkan kedalam mesin yang matanya rata (macam nak buat kulit karipap).
5. Lipat doh yang nipis tadi, canai sekali lagi dan masukkan kedalam mesin sekali lagi.
6. Ulang sekali lagi dengan menukar saiz mata mesin ke nombor yang lebih kecil.
7. Taburkan sedikit gandum diatas doh nipis tadi.
8. Tukar mata mesin ke mata mesin untuk membuat mee (saiz mata mesin hendaklah lebih kecil dari tadi)
9. Mee yang telah disiap direbus/ celur didalam air yang mendidih yang telah dicampur dengan minyak & garam.
10. Apabila mee telah terapung, angkat & toskan.
11. Mee telah siap untuk digoreng atau sbgnya.
tumpg tnya..mana nk dpt mesin cmni,brpa hrganya ye?
ReplyDelete