Laksa Kuah Lemak |
Bahan-bahan:
1 paket laksa kering yang halus direbus & ditoskan.
Laksa kering halus cap Kampung |
Bahan untuk kuah:
1 kg ikan sardin/selayang/kembong direbus, diasingkan tulang & dikisar halus.
2 biji santan kelapa
300gm bawang merah (anggaran), dikisar halus
2 keping asam keping
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1.5 keping gula melaka
Garam secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Ulam yang telah dihiris halus |
Bahan untuk ulam:
1 biji mentimun dihiris halus
12 batang kacang panjang dihiris halus.
Taugeh dibuang ekor & kepala
Bunga kantan dihiris halus (kalau suka)
Daun Kesum dihiris halus (kalau suka)
Bahan untuk sambal cili:
Cili boh /Serbuk cili (dibancuh dengan air panas)
Garam
Cara Membuat Kuah:
1. Campurkan semua bahan untuk kuah kedalam periuk.
2. Masak diatas api yang sederhana, sentiasa kacau hingga mendidih.
3. Apabila mendidih, tutup api, sedia dihidangkan bersama laksa.
Sambal cili |
1. Campurkan cili boh dengan sedikit garam.
2. Masakkan sekejap diatas api sehingga cili masak.
3. Sedia dihidang bersama laksa
No comments:
Post a Comment