Bacalah Walau Sedetik

Dari ‘Iyaz bin ‘Imar r.a berkata, wahai Nabi Allah, seorang lelaki daripada kaumku telah mencaci dan memburuk-burukkanku sedangkan dia ialah seorang yang lebih rendah kedudukannya daripadaku. Bolehkah daku membalas balik akan caciannya itu? Nabi SAW bersabda: Apabila dua orang mencaci maki antara satu sama lain, adalah seumpama dua syaitan yang mana kedua-duanya mencaci maki dan berkata bohong antara satu sama lain. (HR Ibnu Hibban)

Random Hadith Widget

Friday, January 27, 2012

NASI AYAM GORENG PANDAN

Nasi Ayam Goreng Pandan



NASI AYAM PANDAN


Bahan-bahannya:
3/4 bahagian ayam direbus bersama halia & 4 ulas bawang putih yang telah diketuk-Gambar 1
6 pot beras dibasuh bersih & ditoskan
2 helai daun pandan disimpul
2 biji bawang besar holland dimayang halus
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 sudu besar minyak untuk menumis (Ummi guna minyak bunga matahari & canola, guna planta pun boleh)
2 kiub Ayam
 
                                    Gambar 1                                                                   Gambar 2
       


Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak/planta, tumis bawang besar bersama bunga lawang & buah pelaga hingga naik bau.(Guna    periuk nasi diatas dapur gas)-Gambar 2
2. Masukkan beras, kiub ayam, daun pandan & air rebusan ayam secukupnya, pindahkan kedalam tapak periuk elektrik. Tekan butang cook, biarkan hingga masak.




AYAM GORENG PANDAN


 
Ayam Goreng Pandan 

Bahan-bahan: 
3/4 bahagian ayam yang telah direbus
Kicap lemak manis
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
6 helai daun pandan
Minyak untuk menggoreng
Serbuk lada hitam


 
Gambar 3


Cara Membuatnya:
1. Perap ayam bersama kesemua bahan-bahan diatas selama 1/2 jam.-Gambar 3
2. Balut & ikat ayam dengan daun pandan
3. Goreng sekejap sehingga masak (tak perlu lama kerana ayam telah direbus)
4. Angkat & sedia untuk dihidang bersama nasi ayam pandan diatas.


SUP AYAM BAWANG


Sup Ayam Bawang



Bahan-bahan: 
1/4 ekor ayam dipotong kecil
3cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
6 cawan air
2 biji bawang besar holland dimayang halus
3 ulas bawang  putih diketuk
1.5cm halia diketuk
2 biji bawang holland dibelah 8
1/2 sudu teh lada hitam ditumbuk
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa/kiub ayam
Minyak untuk menumis


Hiasan:
Sedikit tomato dihiris halus
Daun sup & daun bawang
bawang goreng


Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga hingga naik bau.
2. Masukkan air, ayam, halia, garam & gula, perasa & lada hitam. Kacau sebentar, biarkan hingga mendidih & ayam masak.
3. Masukkan bawang besar yang dibelah 8. Biarkan selama 2 minit,
4. Angkat & sedia untuk dihidang.
5. Taburkan daun sup, daun bawang, hirisan tomato & bawang goreng sebagai hiasan.


SAMBAL NASI AYAM PANDAN


Sambal Nasi Ayam


Bahan-bahan: 
3 biji cili besar merah
1 ulas bawang putih
1cm halia
1 biji perahan air limau kasturi
Garam & gula secukup rasa
sedikit perasa
5 biji cili padi merah


Cara Membuatnya:
1. Blender semua bahan diatas.
2. Sedia untuk dihidang bersama nasi ayam.


Hiasan Sampingan:
Bawang Goreng
Daun Salad
Hirisan Timun
Hirisan Tomato


*Hidangan lengkap nasi ayam goreng pandan=Nasi Ayam Pandan+Ayam Goreng Pandan+Sup Ayam Bawang+Sambal Nasi Ayam+Kicap Lemak Manis+Timun+Salad+Tomato

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...