Sup Ayam Tomato |
Ayam bahagian tulang (kaki ayam, rangka ayam + isi kalau suka dll)
2 biji tomato dipotong dadu
1 bungkus rempah sup bunjut
2 kuntum bunga lawang
1" kulit kayu manis
1" halia diketuk
3 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
5 ulas bawang putih diketuk
2 biji bawang besar dikisar halus
Sedikit serbuk lada hitam
Air untuk rebusan secukupnya
Garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis
Bahan untuk hiasan:
Daun sup
Daun bawang
Bawang Goreng
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih bersama bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, & bunga cengkih sehingga naik bau.
2. Masukkan bawang besar, tumis sehingga masak, masukkan tomato, kacau sehingga layu.
3. Masukkan air, ayam serta bahan-bahan yang lain seperti halia, gula, garam, bahan perasa, serbuk lada hitam & sup bunjut. Biarkan sehingga mendidih.
4. Siap untuk dihidang & dihiaskan dengan daun sup, daun bawang & bawang goreng. Kalau suka boleh letakkan hirisan cili padi & perahan air limau nipis.
* Sedap dimakan bersama nasi ayam tomato @ nasi putih.
No comments:
Post a Comment