Ketupat Sotong |
16 ekor sotong sederhana besar
1 biji santan pekat kelapa
1 cawan beras pulut yang direndam dengan santan & sedikit garam selama 1 jam.
1/2 sudu teh halba
1 cm halia dihiris halus
1 biji bawang besar merah dimayang halus
1 keping gula melaka
garam secukup rasa
sedikit bahan perasa
16 batang lidi sepanjang 4cm/ 1.5" yang ditajamkan hujungnya.
Sotong yang telah siap diisi pulut sedia untuk dimasak |
1. Isi pulut didalam 1/2 badan sotong (Jangan isi penuh kerana pulut akan mengembang & menyebabkan ia tak masak jika diisi penuh).
2. Tutup sotong yang telah diisikan dengan pulut dengan kepalanya, cucuk dengan lidi supaya tidak tertanggal. Ulang langkah yang sama sampai habis sotong.
3. Letakkan sotong yang telah siap diisikan dengan beras pulut kedalam periuk.
4. Curahkan santan diatasnya, masukkan semua bahan-bahan lain.
5. Tutup dengan tudung periuk, masak dengan api yang perlahan selama 10 - 15 minit/ sehingga masak.
6. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment