Ikan Baung Goreng Sambal Tomato
Bahan-bahannya:
2 ekor ikan baung (800gm) dipotong 2 (lumurkan tepung gandum/beras pada badan ikan & basuh untuk hilangkan lendir & hanyir.Digaulkan bersama garam, serbuk kunyit, perasa & digoreng garing.
4 biji bawang merah besar dimayang@ dicincang halus.
2 hirisan halia dicincang halus.
3 biji tomato dicincang halus
4 sudu makan cili boh
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
minyak untuk menumis & menggoreng
Cara membuatnya:
1. Tumis bawang & halia hingga layu.
2. Masukkan cili boh, kacau sehingga naik minyak.
3. Masukkan tomato, garam, gula & perasa, kacau hingga sebati & tomato layu.
4. Angkat & tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng.
5. Hiaskan dengan timun jepun, sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment